Teresa Różak

Nasi podopieczni

Nasza kochana córeczka Tereska urodziła się 23.08.2009

W godzinę po urodzeniu trafiła na intensywną terapię. Stwierdzono u niej wrodzone zapalenie płuc z niewydolnością oddechową i krwawienie śródczaszkowe I stopnia do komór mózgowia. 11 dni walczyła o życie i głęboko wierzymy, że wygrała tę walkę dzięki wstawiennictwu Najświętszej Marii Panny, do której się gorąco modlimy.
Od 2. roku życia zaczęły się stopniowo pojawiać coraz bardziej niepokojące zachowania: wymachiwanie rączkami, kręcenie się w kółko i powolne izolowanie się od otoczenia. Neurolog wstępnie zdiagnozował autyzm dziecięcy, co również potwierdzili kolejni specjaliści. Od tego czasu rozpoczęliśmy walkę z autyzmem, a nasza córeczka uczy nas, czym jest prawdziwa miłość.

Choroba ta jest całościowym zaburzeniem rozwoju. Tereska ma większość typowych zachowań autystycznych: m.in. problemy z komunikacją (niezdolność do interakcji społecznych, autystyczna izolacja, brak spontanicznych reakcji),zaburzenia mowy (echolalia, pokrzykiwania, pomrukiwanie, zanik mowy),
stereotypowe, powtarzające się czynności.
Ponadto Tereska ma problemy z układem pokarmowym. Pomimo tych trudności, dzielnie znosi wszelkie trudy i chętnie bierze udział w terapiach.
Nasza córeczka potrzebuje wielu rozmaitych terapii oraz pomocy lekarzy specjalistów. Bardzo prosimy o modlitwę i przekazanie 1% swojego podatku na leczenie Tereski.
Z całego serca za wszelką pomoc serdecznie dziękujemy!
Tereska z rodzicami i braćmi.